Sałatka szwedzka

4.98 (171 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna sałatka do obiadu na zimę

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg ogórków,
    9 szklanek ciepłej wody,
    1/2 szklanki soli

    Zalewa:
    3 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    2 szklanki octu
    ziela angielskiego
    ziarna pieprzu
    paczka gorczycy
    2 duże marchewki
Wystaw ocenę:

4.98 (171 ocen)

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie umyć, zetrzeć na tarce w cienkie plasterki. Pokrojone ogórki zalać wodą z solą i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Do każdego słoika dodać po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego, po 4 plasterki marchewki oraz po 1/2 płaskiej łyżeczki gorczycy. Do słoików włożyć odcedzone ogórki. Składniki na zalewę zagotować. Ogórki zalać zalewą,i zakręcić.Na dno garnka wyłożyć ściereczkę, włożyć słoiki i pasteryzować około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować