Sałatka rybna z burakami

4 (1 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka rybna z przepisu mojej teściowej z dodatkiem zdrowego warzywa w postaci buraka ćwikłowego. Bardzo często gości na moim stole w dni świąteczne. Proste wykonanie i w przystępnej cenie.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 makrela wędzona – około 300 g
    2 ugotowane buraczki
    2 cebule
    4 małe ogórki kiszone
    Sól, pieprz do smaku
    3 łyżki majonezu kieleckiego
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka warstwowa

Sałatka rybna z burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę(kilka plasterków zostawić do dekoracji), doprawić solą i pieprzem. Ogórki pokroić w kostkę, osaczyć nadmiar soku. Cebulę obrać, pokroić w piórka, sparzyć na sitku, osączyć, wystudzić. Rybę obrać ze skóry i ości, poszarpać na drobne kawałki. Na dno salaterki układać( u mnie warstwa cebuli, majonez, warstwa ogórka, warstwa poszarpanej makreli, obranej z ości, warstwa buraczków) warstwami składniki, co 2 warstwę smarować majonezem. Na wierzchu ułożyć warstwę majonezu, udekorować plastrami buraka, cebuli, ogórka kiszonego. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, do połączenia się smaków – i gotowe, smacznego.

Porady

1. ogórki kiszone można zastąpić konserwowanymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować