Sałatka obiadowa z kapusty, pieczarek i pora, z dodatkiem przecieru ogórkowego

4.38 (32 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smakowity dodatek do mięs pieczonych, duszonych, smażonych i grillowanych.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/4 średniej główki kapusty
    1/2 dużego słoika pieczarek marynowanych tj. ok. 220 g po odsączeniu z zalewy
    1 duży por, biała część
    3 czubate łyżki kukurydzy konserwowej
    3 czubate łyżki groszku konserwowego
    3 łyżki przecieru z ogórków kiszonych
    3 czubate łyżki śmietany
    2 czubate łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy
    sól
    pieprz
    natka pietruszki lub szczypiorek opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.38 (32 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Sałatka obiadowa z kapusty, pieczarek i pora, z dodatkiem przecieru ogórkowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę i pora drobno kroimy lub siekamy, solimy, całość krótko ugniatamy i odstawiamy na około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Po tym czasie odciskamy z nadmiaru soku.

    Pieczarki, w zależności od ich wielkości, kroimy na mniejsze kawałki lub półplasterki.

    Odsączony z zalewy groszek i kukurydzę łączymy z resztą składników, dodajemy przecier ogórkowy, majonez, śmietanę i musztardę, mieszamy, doprawiamy do smaku, posypujemy po wierzchu ulubioną zieleniną.
    Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, jako dodatek do mięs.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować