Pieczarkowa sałatka, dobrze doprawiona świeżo zmielonym pieprzem urozmaici smak domowych wędlin czy mięs na świątecznym stole.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
około 220 g pieczarek marynowanych bez zalewy (1/2 dużego słoika)
3 duże łyżki papryki konserwowej krojonej
1 por
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
1 mała puszka groszku konserwowego
4-5 ogórków konserwowych
5 jajek
3 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
sól i pieprz z młynka do smaku
Sałatka z pieczarek marynowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarle o dużych oczkach.
Pora myjemy, kroimy na cztery części, drobno siekamy. Solimy i zostawiamy na około 15 minut aż zmięknie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników.
Pieczarki i ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Ogórka dodatkowo lekko odciskamy.
Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą.
Po odciśnięciu pora, łączymy go z resztą składników, dodajemy majonez, musztardę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Porady
Sałatkę tuż przed podaniem możemy posypać świeżym szczypiorkiem.
Komentarze