Sałatka z pieczarek marynowanych

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pieczarkowa sałatka, dobrze doprawiona świeżo zmielonym pieprzem urozmaici smak domowych wędlin czy mięs na świątecznym stole.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 220 g pieczarek marynowanych bez zalewy (1/2 dużego słoika)
    3 duże łyżki papryki konserwowej krojonej
    1 por
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    1 mała puszka groszku konserwowego
    4-5 ogórków konserwowych
    5 jajek
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
    1 łyżka musztardy
    sól i pieprz z młynka do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczarek marynowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarle o dużych oczkach.
    Pora myjemy, kroimy na cztery części, drobno siekamy. Solimy i zostawiamy na około 15 minut aż zmięknie. W tym czasie przygotowujemy resztę składników.
    Pieczarki i ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Ogórka dodatkowo lekko odciskamy.
    Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą.

    Po odciśnięciu pora, łączymy go z resztą składników, dodajemy majonez, musztardę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Sałatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Porady

Sałatkę tuż przed podaniem możemy posypać świeżym szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować