Pyszna, efektowna i sycąca sałatka makaronowa z zielonym, aromatycznym pesto z dodatkiem suszonych pomidorów i chrupiących orzechów. Danie, które pasuje na każdą okazję.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1) ok. 250 g makaronu (np. fusilli)
2) 10 suszonych pomidorów
3) ok. 200 g orzechów arachidowych albo laskowych
Pesto z rukoli i bazylii
1) 100 g rukoli
2) 2-3 garście listków świeżej bazylii
3) 80 g pestek słonecznika
4) 120 g sera grana padano
5) 100 ml oliwy lub oleju rzepakowego
6) sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sałatka makaronowa z pesto z rukoli i bazylii z suszonymi pomidorami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w sposób podany na opakowaniu.
2.Przygotowujemy pesto:
1) Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni
2) Wszystkie składniki pesto przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (mogą być wyczuwalne drobinki słonecznika). Na koniec doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym i solą. W razie potrzeby możemy dodać jeszcze odrobinę oleju.
3.Suszone pomidory kroimy w paseczki, a orzechy prażymy na suchej patelni i kruszmy na mniejsze kawałki.
4.Do miski przekładamy makaron, mieszamy go delikatnie z pesto, a następnie dodajemy suszone pomidory i potłuczone orzechy i mieszamy. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Komentarze