Sałatka z rukoli z karmelizowaną dynią i suszonymi pomidorami

4.49 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Fantastyczna, lekka, jesienna sałatka, w której słodka, karmelizowana dynia łączy się ze słoną fetą i aromatycznymi suszonymi pomidorami tworząc smakowitą kompozycję. Idealnie pasuje na kolację.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 100 g rukoli
    2) 400 g obranej i wydrążonej dyni
    3) 10 suszonych pomidorów
    4) mała czerwona cebula
    5) opakowanie sera feta (200 g)
    6) 3 łyżki miodu
    7) 3 łyżki masła
    8) 2 łyżeczki ostrej papryki
    9) 2 łyżeczki suszonego oregano
    10) sól
    11) pieprz czarny świeżo mielony
    12) ok. 40 g pestek dyni
    13) 2 łyżki octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Pesto

Sałatka z rukoli z karmelizowaną dynią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i obraną dynię kroimy w grubą kostkę.
  • 2. Na patelni roztapiamy masło wraz z miodem, dodajemy 2 łyżeczki suszonego oregano i 2 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę soli i łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu czarnego. Gdy miód i masło będą miały jednolitą konsystencję dodajemy do niej kostki dyni i delikatnie mieszamy, tak aby wszystkie kostki były pokryte miodowo-maślanym sosem. Tak przygotowaną dynię przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Pozostawiamy miodowo-maślany sos, w którym była nasza dynia, ponieważ przyda się on później.
  • 3. Suszone pomidory kroimy w paski, cebulę w piórka, a fetę w kostkę.
  • 4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  • 5. W międzyczasie przygotowujemy sos do sałatki: sos miodowo-maślany, w którym karmelizowana była dynia, łączymy z 2 łyżkami octu balsamicznego. W miarę potrzeby możemy doprawić jeszcze solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i suszonym oregano.
  • 6. Na talerzu układamy umytą rukolę, na niej upieczoną dynię, pokrojone suszone pomidory, pokruszone kostki sera feta, posypujemy piórkami cebuli i prażonymi pestkami dyni. Na koniec polewamy sałatkę przygotowanym wcześniej sosem. (Sos przed polaniem można lekko podgrzać).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować