Fantastyczna, lekka, jesienna sałatka, w której słodka, karmelizowana dynia łączy się ze słoną fetą i aromatycznymi suszonymi pomidorami tworząc smakowitą kompozycję. Idealnie pasuje na kolację.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1) 100 g rukoli
2) 400 g obranej i wydrążonej dyni
3) 10 suszonych pomidorów
4) mała czerwona cebula
5) opakowanie sera feta (200 g)
6) 3 łyżki miodu
7) 3 łyżki masła
8) 2 łyżeczki ostrej papryki
9) 2 łyżeczki suszonego oregano
10) sól
11) pieprz czarny świeżo mielony
12) ok. 40 g pestek dyni
13) 2 łyżki octu balsamicznego
Sałatka z rukoli z karmelizowaną dynią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i obraną dynię kroimy w grubą kostkę.
2.Na patelni roztapiamy masło wraz z miodem, dodajemy 2 łyżeczki suszonego oregano i 2 łyżeczki ostrej papryki, szczyptę soli i łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu czarnego. Gdy miód i masło będą miały jednolitą konsystencję dodajemy do niej kostki dyni i delikatnie mieszamy, tak aby wszystkie kostki były pokryte miodowo-maślanym sosem. Tak przygotowaną dynię przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut. Pozostawiamy miodowo-maślany sos, w którym była nasza dynia, ponieważ przyda się on później.
3.Suszone pomidory kroimy w paski, cebulę w piórka, a fetę w kostkę.
4.Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
5.W międzyczasie przygotowujemy sos do sałatki: sos miodowo-maślany, w którym karmelizowana była dynia, łączymy z 2 łyżkami octu balsamicznego. W miarę potrzeby możemy doprawić jeszcze solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i suszonym oregano.
6.Na talerzu układamy umytą rukolę, na niej upieczoną dynię, pokrojone suszone pomidory, pokruszone kostki sera feta, posypujemy piórkami cebuli i prażonymi pestkami dyni. Na koniec polewamy sałatkę przygotowanym wcześniej sosem. (Sos przed polaniem można lekko podgrzać).
Komentarze