Sałatka jarzynowa z kalarepą

0 (0 ocen)

Wariacja na temat sałatki jarzynowej. Tym razem dodałam nietypowo kalarepę, całość pikantnie doprawiając.

Składniki:

  • 8 większych ziemniaków (łącznie 900g)
    1 mały słoik ogórków konserwowych o poj. 0,5L (łącznie 350g bez zalewy)
    6 małych marchewek (łącznie 300g)
    3 małe kalarepy (łącznie 300g)
    1 puszka groszku konserwowego (240g bez zalewy)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    5 jajek ugotowanych na twardo
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy stołowej
    2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    mielony pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka jarzynowa z kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka jarzynowa z kalarepą 1. Ziemniaki, kalarepę i marchewkę obrać, gotować (można razem) ok. 20 min (do miękkości) w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i wystudzić. Ugotowane warzywa pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać groszek, korniszony i obrane jajka pokrojone w kostkę oraz bazylię. Całość wymieszać.
  • Sałatka jarzynowa z kalarepą 2. Dołożyć majonez i musztardę, wsypać pieprz ziołowy oraz chilli. Sałatkę ponownie wymieszać, doprawiając do smaku solą i kolorowym pieprzem. Przed podaniem schłodzić, by składniki przegryzły się aromatami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować