Jajka faszerowane kalarepą

0 (0 ocen)

Jajka z oryginalnym farszem – z duszonej kalarepki z przyjemną orientalną nutą. Nietuzinkowa propozycja na wielkanocny stół. Polecam!

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
    1 większa kalarepa (250 g)
    1 mała czerwona cebula (50 g)
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1 łyżka posiekanego koperku (np. nać kopru anyżowego – fenkuła)
    2 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżeczki majonezu
    ½ łyżeczki curry
    szczypta chilli
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka faszerowane kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka faszerowane kalarepą 1. Obraną kalarepę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, cebulę obrać i posiekać. Warzywa dusić 10 min na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem curry i chilli, często mieszając. Wystudzić.
  • Jajka faszerowane kalarepą 2. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i przełożyć je do miski. Białka odłożyć. Żółtka utrzeć z majonezem na jednolitą masę, dołożyć zieleninę, po czym wymieszać.
  • Jajka faszerowane kalarepą 3. Następnie dodać duszoną kalarepę z cebulą i ponownie wymieszać. Całość doprawić do smaku solą. Odłożone białka nadziać przygotowanym farszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować