Sezonowa sałatka jarzynowa

4.5 (192 ocen)

Prosta i smaczna sałatka z młodych warzyw, jajek i korniszonów.

Składniki:

  • 10 małych jajek ugotowanych na twardo
    900 g młodych ziemniaków
    400 g młodej marchewki
    300 g korniszonów (mały słoik o poj. 0,5 L)
    1 pęczek koperku
    1 pęczek natki pietruszki
    4 - 5 łyżek majonezu
    4 łyżeczki musztardy chrzanowej (ew. stołowej)
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Sezonowa sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sezonowa sałatka jarzynowa 1. Ziemniaki i marchewkę oskrobać, ugotować (około 15 min) razem lub osobno w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Jajka pokroić w kostkę, ziemniaki na niezbyt małe kawałki, marchewkę oraz korniszony w plastry, natomiast zieleninę posiekać. Wymienione składniki wymieszać w misce.
  • Sezonowa sałatka jarzynowa 2. Dodać majonez, musztardę, paprykę w proszku i pieprz ziołowy - wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Włożyć do lodówki do "przegryzienia".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować