Sałatka "Grzybowa polana"

4.5 (153 ocen)

  • 40 min

Warstwowa sałatka która efektownie prezentuje się na stole. Przypomina torcik tyle że wytrawny. Szybka do przygotowania. Z pewnością warto mieć ją w swoich zbiorach na domowe przyjęcia.Na pewno Wam zasmakuje. Zapraszam na moją wersję tej słynnej sałatki :)

  • 40 min

Składniki:

  • 35 dag fileta z kurczaka
    1 litrowy słoik marynowanych pieczarek
    1 słoik mieszanki warzywnej-marchewka, kukurydza, groszek
    3 jajka
    3 ziemniaki
    3 konserwowe ogórki
    1 cebula
    10 dag żółtego sera
    Papryka ostra do smaku
    1 łyżeczka przyprawy do grosa
    Olej do smażenia
    Sól do smaku
    Słoiczek majonezu
    Pęczek natki pietruszki
    Pęczek koperku
    Pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Ser

Sałatka "grzybowa polana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać.
    Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, mieszankę warzywną i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem.
  • 2. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem, znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z tortownicy i podawać.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować