Zrobienie tej sałatki nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych
60 min
Składniki:
1 duży słoik marynowanych pieczarek,300 g piersi z kurczaka,3 jajka,3 ogórki konserwowe,3 ziemniaki,2 średnie marchewki,100 g żółtego sera,sól,pieprz,słodka papryka,olej do smażenia,po pół pęczka szczypiorku i koperku
Sałatka grzybowa polana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości,po ostudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę,jajka gotujemy na twardo ,obieramy i drobno siekamy,ogórki drobno kroimy,ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki,pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę,oprószamy solą,pieprzem i papryką słodką,smażymy mięso na oleju na rumiano.
pieczarki odsączamy na sicie,zieleninę drobno siekamy,tortownice o średnicy 18-20 cm wykładamy folią spożywczą,na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki łebkiem do dołu,pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną,starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami,następnie wykładamy marchewkę,lekko dociskamy do reszty,marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu,następnie dajemy ziemniaki oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem,na ziemniaki układamy podsmażone i wystudzone mięso smarujemy je majonezem,na mięsie układamy ogórki i smarujemy majonezem,na ogórki wykładamy jajko ,oprószamy solą i pieprzem i smarujemy majonezem,ostatnią warstwę stanowi ser żółty,który także smarujemy cienko majonezem ,sałatka jest już gotowa,przykrywamy ją folią spożywczą
2.i odstawiamy do lodówki na całą noc,następnego dnia wyjmujemy sałatkę na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy,ostrożnie zdejmujemy folie spożywczą.
Smacznego
Komentarze