Sałatka kijowska

4.41 (202 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Dzisiaj przepis na bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatkę kijowską. Sałatka warstwowa składa się z jajek, sera i tuńczyka, podobna do śledzika pod pierzynką.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    5-7 jajek ugotowanych na twardo
    300 g żółtego sera
    2 cebula czerwone lub por, biała część
    2 puszki tuńczyka w zalewie olejowej około 300 g w sumie
    6-7 łyżek majonezu
Wystaw ocenę:

4.41 (202 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Ser

Sałatka kijowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :
    Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Zetrzeć białka na tarce o dużych oczkach a żółtka rozdrobnić widelcem.
    Cebulę pokroić w kostkę, natomiast por, jeżeli robimy z nim to kroimy w drobniutkie talarki.
    Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Tuńczyka odcedzamy na sitku.
    Do dużej miski lub dwóch mniejszych rozkładamy na przemiennie; porcja białek, lekko dociskamy, część żółtego sera, połowa tuńczyka, majonez, cebula, ser, majonez i na wierzchu rozsypujemy żółtka.
    Sałatkę dekorujemy dowolnie.
    Podajemy schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sery Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować