Dzisiaj przepis na bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatkę kijowską. Sałatka warstwowa składa się z jajek, sera i tuńczyka, podobna do śledzika pod pierzynką.
30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
SKŁADNIKI :
5-7 jajek ugotowanych na twardo
300 g żółtego sera
2 cebula czerwone lub por, biała część
2 puszki tuńczyka w zalewie olejowej około 300 g w sumie
6-7 łyżek majonezu
Sałatka kijowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Zetrzeć białka na tarce o dużych oczkach a żółtka rozdrobnić widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę, natomiast por, jeżeli robimy z nim to kroimy w drobniutkie talarki.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
Tuńczyka odcedzamy na sitku.
Do dużej miski lub dwóch mniejszych rozkładamy na przemiennie; porcja białek, lekko dociskamy, część żółtego sera, połowa tuńczyka, majonez, cebula, ser, majonez i na wierzchu rozsypujemy żółtka.
Sałatkę dekorujemy dowolnie.
Podajemy schłodzoną.
Komentarze