Warstwowe sałatki przekładane majonezem są popularne u naszych wschodnich sąsiadów. Sałatkowe torty są bardzo imponującym i dekoracyjnym elementem świątecznych stołów.
60 min
Składniki:
1 duży słoik pieczarek marynowanych
duża garść natki pietruszki (poszatkowanej)
4 średnie marchewki, ugotowane i pokrojone w większą kostkę/słupki
podwójna pierś z kurczaka upieczona bądź ugrillowana w dowolnych przyprawach (u mnie mielona kolendra, sól, pieprz)
około 4 średnich ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
4 średnie ogórki kiszone bądź konserwowe (zależy od smakowych upodobań), pokrojone w kostkę
około dwóch garści przetartego na tarce sera żółtego
majonez
pieprz do smaku
Sałatka "grzybowa polana" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj tortownicę o średnicy mniej więcej 20 cm (może być lekko większa, ale mniejsza lepiej nie. Ważne, żeby była odpinana.) i wyłóż ją folią spożywczą.
Na dnie naczynia ułóż ściśle pieczarki i posyp je natką pietruszki.
2.Na pieczarki wyłóż ziemniaki.
3.Ziemniaki posmaruj majonezem i dopraw pieprzem. Lekko ugniataj łyżką każdą warstwę (!), żeby tort sałatkowy dobrze się trzymał po wyjęciu z tortownicy.
4.Następną warstwę stanowi pokrojone w średnią kostkę mięso. Ponownie posmaruj wierzch majonezem i użyj pieprzu.
5.Kolejna warstwa to ogórki. Posmaruj je majonezem i użyj pieprzu.
6.Następnie układamy marchewki. Pamiętaj o ugniataniu warstw.
7.Na posmarowaną majonezem marchewkę wyłóż ser. Przykryj wierzch sałatki folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin - u mnie stała przez noc.
8.Na drugi dzień odwiń folię i połóż na wierzchu tortownicy duży talerz.
Komentarze