Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

5 (196 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealnie się sprawdzi jako lekka przekąska ;)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    1 filet z piersi kurczaka
    150 gram świeżego szpinaku
    1 ser camembert
    1 jajko
    1 ząbek czosnku
    sól himalajska
    pieprz świeżo zmielony
    1 łyżka oliwy
    świeży szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Sakiewki z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy, 200 stopni z funkcją termoobiegu.
  • 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek. Wrzucamy mięso i rumienimy. Następnie dodajemy świeży szpinak. Czekamy aż szpinak zwiędnie, około 3 minuty.
  • 3. Ciasto francuskie kroimy na 8 kwadratów. Na każdy kawałek dodajemy kurczaka ze szpinakiem i plasterek sera camembert. Zamykamy na kopertę. Gotowe sakiewki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
  • 4. Upieczone sakiewki dekorujemy świeżym szczypiorkiem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
  • 5. SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować