Sajgonki z kaszą pęczak

0 (0 ocen)

Dziś zapraszam na sajgonki dla wegetarian, ale zamiast makaronu będzie ryż..

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
    0,5 l wody
    1 łyżeczka soli
    250 g pieczarek
    3 ogórki konserwowe
    3 kawałki papryki konserwowej
    1 por
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    mieszanka przypraw: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi i czarnuszka
    kilka listków świeżej bazylii
    1 łyżka masła
    szczypta chili
    papier ryżowy
    oliwa do smażenia

    Sos chrzanowy:
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka majonezu
    2 łyżeczki startego żółtego sera
    2 łyżeczki świeżego startego chrzanu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki

Sajgonki z kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kasza 1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie 15 minut studzimy.
  • pieczarki
2. Pieczarki czyścimy kroimy na mniejsze kawałki i dusimy na maśle.
  • por 3. Dodajemy pokrojonego pora
  • papryka 4. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę
  • ogórek 5. Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka
  • kasza 6. Wszystko razem dusimy około 5 minut. Do miski przesypujemy kaszę pęczak i resztę składników z patelni, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • papier ryżowy 7. Papier ryżowy moczymy w wodzie, układamy na nim farsz i zawijamy jak krokiety.

    Smażymy na głębokim oleju do uzyskania rumianego koloru.

  • sajgonki z sosem 8. Podajemy ciepłe posypane żółtym serem i natka pietruszki z sosem pomidorowym lub z sosem chrzanowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Pieczarki Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować