Sajgonki z kaszą jaglaną

  • wyświetlono: 856 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

"Powiew orientu"

Beatabb77
  • 40min

Składniki

szklanka kaszy jaglanej,
2 ząbki czosnku,
świeży imbir (około 3 cm),
1 marchewka,
1 mały kabaczek,
1/4 kopru włoskiego,
2 łodygi selera naciowego,
4 łyżki grubego szczypiorku,
sol,
pieprz,
olej,
papier ryżowy.

Sposób przygotowania przepisu:

Sajgonki z kaszą jaglaną

  • 1. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Do jeszcze gorącej kaszy dodajemy przeciśnięty czosnek i starty imbir, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Koper włoski, seler naciowy kroimy w słupki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Chwilkę obsmażmy.
  • 3. Obraną marchewkę i kabaczka (ze skórą), kroimy za pomocą obieraczki do warzyw, tak aby uzyskać coś na kształt "linguine warzywnego". Dorzucamy na patelnię do selera i kopru włoskiego szybko obsmażamy. Warzywa powinny pozostać chrupkie. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy składniki.
  • namoczony papier ryżowy4. Na płaski, duży talerz wlewamy ciepłą wodę. Arkusz papieru ryżowego moczymy chwilkę w wodzie, aż zmięknie.
  • porcja kaszy jaglanej5. Na papierze ryżowym rozkładamy porcję kaszy uformowaną w zgrabny wałeczek.
  • porcja warzyw6. Dodajemy warzywa.
  • zwijanie krok 17. Zaczynamy zwijać, uważają, żeby papier się nie rozerwał.
  • zwijanie krok 28. Zawijamy jeden bok.
  • zwijanie krok 3
9. Zawijamy drugi bok.
  • zwijanie krok 410. I do przodu.
  • i już gotowe11. Zawijamy papier ryżowy tworząc zgrabny i ścisły pakunek.
  • 12. Do głębokiej patelni wlewamy olej tak żeby do połowy zanurzyły się w nim nasze paczuszki warzywne. Rozgrzewamy olej i smażymy w nim sajgonki krótko z każdej strony. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porady

Ja podaję z sosem słodko - pikantnym. Najlepsze są zaraz po usmażeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywakasza jaglanaZ różnych stron świataSajgonki

Komentarze

Podobne przepisy

Sajgonki z warzywami

Dodane przez: MonaLiza

Sajgonki z warzywami

Chrupiące sajgonki wypełnione farszem...

Sajgonki z mięsem mielonym

Dodane przez: MagdalenaS

Sajgonki z mięsem mielonym

Ciekawy pomysł na przekąskę. Sajgonki...

image-1hes80n

Dodane przez: monika016

Roladki z szynki z kaszą jaglaną i serem...

To zdrowa i smaczna przekąska....

image-0ag7pdb

Dodane przez: Di bloguje

Sajgonki (z mięsem mielonym i warzywami)

Sajgonki są tradycyjną potrawą...

image-1pba530

Dodane przez: wiesiołek

Sajgonki

Przepis na ten smakołyk dostałam...

Cukinia faszerowana kaszą jaglana z wzrzywną salsa

Dodane przez: Magster

CUKINIA FASZEROWANA KASZĄ JAGLANĄ I WARZYWNĄ...

Smaczny obiad z udziałem cukinii...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE