Kapuśniak z kaszą pęczak

4.51 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie niby nie spotykane, a nowością nie jest. Przepis znalazłam w książce z kuchnią staropolską. Zupa wyszła gęsta i syta, czyli taka jaka powinna być w sezonie zimowym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mięso na wywar ( u mnie dwa żeberka)
    wędzone kości
    25 dag wędzonego boczku
    włoszczyzna
    50 dag kiszonej kapusty
    3 suszone grzybki
    2 cebule
    10 łyżek pęczaku
    5 kulek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    śmietana do zabielenia
    sól, pieprz
    cukier
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy wodą (2,5 litra). Zagotowujemy. Oczyszczoną i obraną włoszczyznę dodajemy do wywaru. Dokładamy ziele, liście i wcześniej opłukane grzyby. Gotujemy przez ok. 45-60 minut. Kapustę siekamy. Wkładamy do innego garnka. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni do czasu aż wytopi się tłuszcz. Dokładamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się zeszkli. Kaszę przepłukujemy pod bieżącą wodą na sicie. Po ugotowaniu wywaru wyjmujemy mięso i włoszczyznę. Mięso oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Dokładamy do garnka z wywarem. Do zupy dodajemy boczek z cebulą i kaszę. Gotujemy przez ok. 10-15 minut (do czasu aż kasza stanie się miękka. Dokładamy ugotowaną kapustę. Zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy na ciepło.

Porady

Uwaga: Jeśli zupę będziemy spożywać dopiero następnego dnia warto kaszę ugotować osobno (bardzo pęcznieje).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować