Krupnik z kaszą pęczak

4.5 (161 ocen)

Jedna z moich ulubionych zup.

Składniki:

  • ok. 10 łyżek kaszy pęczaku
    2 litry wody lub bulionu warzywnego
    pęczek włoszczyzny
    4 ziemniaki
    1 listek laurowy
    kilka kulek ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 grzybek suszony
    1 łyżeczka posiekanego koperku (świeżego lub suszonego) lub natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z kaszą pęczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obrać, pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać pokrojonego drobno grzybka, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 30 minut. Po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przepłukaną pod wodą kaszę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować, aż ziemniaki i kasza zmiękną.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki lub koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować