Placuszki cukiniowe z marchewką, selerem i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne placuszki. Przygotowane z dodatkiem warzyw i zielonych oliwek. Placuszki polecam na obiad lub kolację.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cukinia ( 230 g )
    80 g marchewki
    80 g selera
    0,5 łyżeczki soli do startych warzyw
    1 surowe jajko
    4 łyżki kefiru
    garść oliwek
    3 łyżki mąki z ciecierzycy
    3 łyżki mąki orkiszowej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do smażenia
    sól do smaku
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki cukiniowe z marchewką, selerem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i seler obieramy i myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Cukinię myjemy i osuszamy z wody, ścieramy na tarce jarzynowej do miski z warzywami. Wsypujemy sól i mieszamy. W międzyczasie kroimy oliwki na drobno. Starte warzywa odciskamy z soku i dodajemy oliwki oraz pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku i mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Zielone oliwki Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować