Placuszki cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukininie (młoda ze skóra, starszą cukinie bez skóry) myjemy i tarkujemy na grubych oczkach, następnie wrzucamy na sitko i zostawiamy na 10 minut (aby wyciekł sok). W międzyczasie na tych samych oczkach od tarki ścieramy obraną wcześniej marchew i cebulkę. Łaczymy składniki (cukinia,marchew,jajka, sypka kasza manna) doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i ok pół łyżeczki ziół prowansalskich. Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem (aby placuszki lepiej odchodziły) i łyżka formujemy placki grubości ok 1cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st ok 20-25min. (Z termoobiegiem)
Porady
Zamiast jogurtu naturalnego, placuszki pysznie również z sosem czosnkowym.
Komentarze