Placuszki cukiniowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, lekkie placuszki cukiniowe podawane z jogurtem naturalnym.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 srednia cukinia
    -1 duża marchew
    - 1 mała cebulka
    - 2 jajka
    - 3 łyzki kaszy manny
    -sól, pieprz, zioła prowansalskie
    -łyżka oleju
    -mały jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko

Placuszki cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukininie (młoda ze skóra, starszą cukinie bez skóry) myjemy i tarkujemy na grubych oczkach, następnie wrzucamy na sitko i zostawiamy na 10 minut (aby wyciekł sok). W międzyczasie na tych samych oczkach od tarki ścieramy obraną wcześniej marchew i cebulkę. Łaczymy składniki (cukinia,marchew,jajka, sypka kasza manna) doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i ok pół łyżeczki ziół prowansalskich. Placuszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem (aby placuszki lepiej odchodziły) i łyżka formujemy placki grubości ok 1cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st ok 20-25min. (Z termoobiegiem)

Porady

Zamiast jogurtu naturalnego, placuszki pysznie również z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować