Ryżowa kopuła

0 (0 ocen)

Deser, który można porównać do tortu lodowego.

Składniki:

  • 10 kopiastych łyżek ryżu ugotowanego na sypko
    1 i 1/3 szklanki mleka (zimne, z lodówki)
    1/2 szkanki wody (wrzątek)
    2 opakowania bitej śmietany w proszku (na 0,2 L mleka każde)
    1 opakowanie galaretki wiśniowej (na 1/2 L wody)
    150 g musli (crunchy owocowe)
    100 g żelek malinek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Ryżowa kopuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowa kopuła 1. Oba opakowania bitej śmietany wsypać do mleka - ubić mikserem na sztywno. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, lekko wystudzić. Gdy zacznie tężeć, wlać do ubitej śmietany i zmiksować.
  • Ryżowa kopuła 2. Następnie dodać ryż i ponownie zmiksować.
  • Ryżowa kopuła 3. Okrągłe naczynie wyścielić folią spożywczą - wlać przygotowaną masę. Delikatnie docisnąć (można uderzyć kilkakrotnie naczyniem o blat) i wyrównać wierzch.
  • Ryżowa kopuła 4. Całość równomiernie posypać musli - docisnąć. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Ryżowa kopuła 5. Schłodzony deser wyjąć z lodówki. Ostrożnie przełożyć na talerz, odwracając naczynie do góry dnem.
  • Ryżowa kopuła 6. Usunąć folię. Udekorować żelkami.

Porady

Żelki można zastąpić inna dekoracją (wg własnej wizji). Smak galaretki również może być dowolny. Musli można zastąpić gotowym blatem biszkoptowym lub małymi biszkoptami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka Ryż Wiśnie Żelki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować