10 kopiastych łyżek ryżu ugotowanego na sypko
1 i 1/3 szklanki mleka (zimne, z lodówki)
1/2 szkanki wody (wrzątek)
2 opakowania bitej śmietany w proszku (na 0,2 L mleka każde)
1 opakowanie galaretki wiśniowej (na 1/2 L wody)
150 g musli (crunchy owocowe)
100 g żelek malinek
1.Oba opakowania bitej śmietany wsypać do mleka - ubić mikserem na sztywno. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, lekko wystudzić. Gdy zacznie tężeć, wlać do ubitej śmietany i zmiksować.
2.Następnie dodać ryż i ponownie zmiksować.
3.Okrągłe naczynie wyścielić folią spożywczą - wlać przygotowaną masę. Delikatnie docisnąć (można uderzyć kilkakrotnie naczyniem o blat) i wyrównać wierzch.
4.Całość równomiernie posypać musli - docisnąć. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
5.Schłodzony deser wyjąć z lodówki. Ostrożnie przełożyć na talerz, odwracając naczynie do góry dnem.
6.Usunąć folię. Udekorować żelkami.
Porady
Żelki można zastąpić inna dekoracją (wg własnej wizji).
Smak galaretki również może być dowolny.
Musli można zastąpić gotowym blatem biszkoptowym lub małymi biszkoptami.
Komentarze