Kopuła serowo - malinowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny i efektowny orzeźwiający deser z malinami i galaretką malinową, rodzaj sernika na zimno w kształcie kopuły.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g serka śmietankowego
    2 op. galaretki malinowej
    250 g malin
    1/2 płaskiej łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kopuła serowo - malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy miseczkę o pojemności ok. 1,5 litra i wykładamy jej wnętrze folią spożywczą.
  • 2. Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i studzimy. Maliny płuczemy i osuszamy. Kilka odkładamy do dekoracji, a ok. 1/3 pozostałych układamy na dnie miseczki i zalewamy niewielką ilością galaretki (ok. 1/4). Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretkę miksujemy z serkiem na gładką masę. Przekładamy do miseczki na warstwę malinowo - galaretkową, wyrównujemy powierzchnię i lekko wciskamy pozostałe maliny. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Na wierzch wylewamy pozostałą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem deser wykładamy na talerz i zdejmujemy folię. Dekorujemy pozostawionymi malinami i listkami mięty lub melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny Serek Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować