Kopuła serowo - malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy miseczkę o pojemności ok. 1,5 litra i wykładamy jej wnętrze folią spożywczą.
2.Jedną galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i studzimy. Maliny płuczemy i osuszamy. Kilka odkładamy do dekoracji, a ok. 1/3 pozostałych układamy na dnie miseczki i zalewamy niewielką ilością galaretki (ok. 1/4). Wstawiamy do lodówki do stężenia.
3.Drugą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i studzimy. Tężejącą galaretkę miksujemy z serkiem na gładką masę. Przekładamy do miseczki na warstwę malinowo - galaretkową, wyrównujemy powierzchnię i lekko wciskamy pozostałe maliny. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
4.Na wierzch wylewamy pozostałą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem deser wykładamy na talerz i zdejmujemy folię. Dekorujemy pozostawionymi malinami i listkami mięty lub melisy.
Komentarze