RYBA W SOSIE POMARAŃCZOWYM

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ryba w sosie pomarańczowym ma bardzo oryginalny smak. Jest naprawdę wyborna.

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety rybne np. z mintaja: 4 sztuki
    - pomarańcze: 2 sztuki
    - rodzynki: 3 łyżki
    - sherry: 40 mililitrów
    - ryż: 2 szklanki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - olej: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać sherry i odstawić na 15 minut. Z jednej pomarańczy obrać pomarańczową skórkę, drobniutko posiekać. Owoc podzielić na pół i wycisnąć sok. Drugą pomarańczę obrać bardzo grubo, aż do samego miąższu. Miąższ pokroić w kostkę.
  • 2. Ryby umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć ryby z obu stron – po 3 minuty na dużym ogniu. Wyjąć i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  • 3. Na patelnię wlać sok pomarańczowy, dodać rodzynki wraz z sherry, kawałki pomarańczy i skórkę. Sos gotować na dużym ogniu tak długo, aż zgęstnieje. Przyprawić pieprzem. Rybę włożyć do sosu, obrócić kilka razy i krótko zagotować.
  • 4. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko w lekko osolonej wodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować