Ryba w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalać sherry i odstawić na 15 minut. Z jednej pomarańczy obrać pomarańczową skórkę, drobniutko posiekać. Owoc podzielić na pół i wycisnąć sok. Drugą pomarańczę obrać bardzo grubo, aż do samego miąższu. Miąższ pokroić w kostkę.
2.Ryby umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć ryby z obu stron – po 3 minuty na dużym ogniu. Wyjąć i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
3.Na patelnię wlać sok pomarańczowy, dodać rodzynki wraz z sherry, kawałki pomarańczy i skórkę. Sos gotować na dużym ogniu tak długo, aż zgęstnieje. Przyprawić pieprzem. Rybę włożyć do sosu, obrócić kilka razy i krótko zagotować.
4.Podawać z ryżem ugotowanym na sypko w lekko osolonej wodzie.
Komentarze