PENNE Z ORZECHAMI, PAPRYKĄ I ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię łączyć smaki i tworzyć nowe oryginalne potrawy. Takie właśnie jest to danie. Szybkie i proste do zrobienia a co najważniejsze bardzo smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • • 40 dag makaronu penne
    • 10 dag suszonych żurawin
    • 10 dag łuskanych orzechów włoskich
    • po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 duża marchewka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • 4 łyżki oliwy
    • kilka gałązek tymianku
    • sok z cytryny, sól, pieprz

Penne z orzechami, papryką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki umyj, podziel na ćwiartki a następnie pokrój w paski. Seler umyj, pokrój w plasterki. Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Czosnek i cebulę obierz, pokrój- czosnek w plasterki, cebulę w kostkę.
  • 2. Warzywa i czosnek smaż na oliwie 10 minut, mieszając co jakiś czas. Tymianek opłucz, oderwij listki. Orzechy grubo posiekaj. Tymianek, orzechy i żurawinę dorzuć do warzyw, smaż ok.. 5 minut. Dopraw solą , pieprzem i sokiem z cytryny.
  • 3. Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Osącz i wymieszaj z podsmażonymi warzywami. Od razu podawaj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy