KURCZAK W SOSIE MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWYM

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, wiec trzeba rozgrzewać się od środka. Dlatego mam dzisiaj przepis na danie idealne na tę porę roku...filety z kurczaka w sosie marchewkowo-pomarańczowym z imbirem. Bardzo lubię to danie ze względu na wyjątkowy smak i aromat, ale najważniejsze dla mnie jest to, że porządnie rozgrzewa! Taka propozycja przyda się w szczególności po długim jesiennym spacerze. Jak dla mnie świetnie smakuje z ryżem...

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 marchewki
    1 pomarańcza
    2 cm imbiru świeżego
    2 filety z kurczaka
    1 duża cebula
    1,5 - 2 szklanki bulionu
    1/3 szklanki śmietany 30%
    ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
    sól, pieprz
    papryka słodka mielona
    papryka ostra mielona
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie marchewkowo-pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę kroimy jeszcze wzdłuż na pół - w sumie z dwóch filetów powinniśmy otrzymać 8 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem, solą i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło. Wyciągamy na talerz.
  • 2. Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach.
    W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę, imbir i mieszamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Do składników na patelni wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Mieszamy. Podsmażone kawałki kurczaka również przenosimy na patelnię z marchewką i wlewamy bulion tak, aby całe mięso było pod wodą. Przykrywamy pokrywką i całość dusimy przez 20 min., na małym ogniu. Po tym czasie, wyciągamy mięso z patelni na talerz.
  • 3. W śmietanie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki pszennej i całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką słodką i ostrą. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3-5 min. Podajemy z ryżem, makaronem lub innymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kurczak Marchewka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować