Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z warzyw.
Składniki:
0,5 kg dorsza
sól, pieprz do smaku
do obtoczenia mąkę pszenną
do smażenia olej rzepakowy
4 marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki sosu cygańskiego
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz, cukier do smaku
Ryba po grecku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na tej samej patelni co smażyliśmy dorsza (jeśli jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około 10 minut mieszając. Podlać wodą dodać pomidory z puszki, sos cygański, przecier pomidorowy, papryki w proszku i całość dusić do miękkości warzyw od czasu do czasu podlewając wodą. Doprawić do smaku. Schłodzić. Ułożyć w szklanym naczyniu warzywa i dorsza warstwami zaczynając i kończąc warzywami.
Komentarze