Ryba po grecku z warzywami

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z warzyw.

Składniki:

  • 0,5 kg dorsza
    sól, pieprz do smaku
    do obtoczenia mąkę pszenną
    do smażenia olej rzepakowy
    4 marchewki
    1 pietruszka
    0,5 selera
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 listki laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    1 puszka pomidorów bez skórki
    2 łyżki sosu cygańskiego
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki wędzonej papryki
    sól, pieprz, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po grecku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić w niewielkie kawałki, doprawić solą, pieprzem i pozostawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na tej samej patelni co smażyliśmy dorsza (jeśli jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około 10 minut mieszając. Podlać wodą dodać pomidory z puszki, sos cygański, przecier pomidorowy, papryki w proszku i całość dusić do miękkości warzyw od czasu do czasu podlewając wodą. Doprawić do smaku. Schłodzić. Ułożyć w szklanym naczyniu warzywa i dorsza warstwami zaczynając i kończąc warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować