Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak, też zadawałem sobie pytanie dlaczego ta potrawa jest tak nazwana. Trochę pokopałem i znalazłem. Danie zbliżone jest do greckiej potrawy Bourdeto (ψάρι μπουρδέτο), słynnej duszonej w warzywach ryby z wyspy Korfu. Jedyna różnica polega na tym, że do oryginalnej potrawy dodaje się słodką paprykę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g polędwicy z dorsza

    4 łyżki mąki

    2 jajka

    5 łyżek bułki tartej

    olej do smażenia

    2 marchewki

    1 pietruszka

    1 kawałek selera korzeniowego

    1 cebula

    2 liście laurowe

    4 ziarna ziela angielskiego

    1 szklanka wody

    1 łyżka koncentratu pomidorowego

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba po grecku 1. Kawałki ryby osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.

    Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko dusimy pod przykryciem z wodą i koncentratem pomidorowym. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



    Do naczynia żaroodpornego przekładamy kawałki ryby, przykrywamy warzywną pierzynką i zapiekamy 25 min. w temperaturze 100°C.



    Podajemy na ciepło. Równie dobrze smakuje serwowana na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować