Ryba po grecku

  • wyświetlono: 674 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Klasyczne danie wigilijne i nie tylko, pojawia się na moim stole również w ciągu roku jako propozycja na kolację.

lenarti

Składniki

500-600 g filetów ulubionej ryby (sandacz, morszczuk, mintaj)
2 duże cebule
3 duże marchewki
1/2 średniej wielkości selera
1 pietruszka
1/2 słoiczka małego koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
szczypta cukru
1-2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
woda
2 jajka
mąka i bułka do panierowania ryb
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ryba po grecku

  • 1. Umyte i osuszone filety rybne doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut, aby przeszły przyprawami. Następnie ryby obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, po czym smażymy z dwóch stron na tłuszczu. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Cebule kroimy w cienkie półplasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, a także podlewamy niewielką ilością wody. Mieszamy i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze 10 minut. Gdyby warzywa robiły się "zbyt suche" podlewamy całość odrobiną wody.
  • 3. Miskę z daniem wykładamy naprzemiennie warstwą warzyw i ryb (najlepiej od razu, póki są ciepłe), aż do wyczerpania składników. Ważne, aby ostatnią warstwą były warzywa. Wierzch warto posypać odrobiną posiekanej świeżej natki pietruszki. Salaterkę z rybą przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do ostygnięcia.

    Ryba świetnie smakuje na drugi dzień zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzurybadania wigilijne

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po grecku

Dodane przez: justi2401

Ryba po grecku

Jest jedną z moich ulubionych potraw....

wigilijna ryba w jarzynach

Dodane przez: Neblina36

Wigilijna ryba po grecku

Ten przepis jest w mojej rodzinie...

ryba po grecku

Dodane przez: Henryka

Ryba po grecku

Zawsze znika z talerza prędzej...

RYBA PO GRECKU

Dodane przez: dawiddudziak

Ryba po Grecku Dawida

Jeśli uwielbiasz rybę, to mam coś...

Ryba po grecku

Dodane przez: kulinarnapiniata

Ryba po grecku

Typowa polska ryba 'wigilijna'.

image-1np9jue

Dodane przez: natalka1

ryba po grecku

Rybka najlepiej smakuje na zimno...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.