Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Klasyczne danie wigilijne i nie tylko, pojawia się na moim stole również w ciągu roku jako propozycja na kolację.

Składniki:

  • 500-600 g filetów ulubionej ryby (sandacz, morszczuk, mintaj)
    2 duże cebule
    3 duże marchewki
    1/2 średniej wielkości selera
    1 pietruszka
    1/2 słoiczka małego koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    szczypta cukru
    1-2 liście laurowe
    3-4 ziarenka ziela angielskiego
    woda
    2 jajka
    mąka i bułka do panierowania ryb
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone filety rybne doprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut, aby przeszły przyprawami. Następnie ryby obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, po czym smażymy z dwóch stron na tłuszczu. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
  • 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Cebule kroimy w cienkie półplasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, a także podlewamy niewielką ilością wody. Mieszamy i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze 10 minut. Gdyby warzywa robiły się "zbyt suche" podlewamy całość odrobiną wody.
  • 3. Miskę z daniem wykładamy naprzemiennie warstwą warzyw i ryb (najlepiej od razu, póki są ciepłe), aż do wyczerpania składników. Ważne, aby ostatnią warstwą były warzywa. Wierzch warto posypać odrobiną posiekanej świeżej natki pietruszki. Salaterkę z rybą przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do ostygnięcia.

    Ryba świetnie smakuje na drugi dzień zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować