Smaczne i lekkie danie. Nawet mój syn nie grymasi że "znowu" ryba.
40 min
Składniki:
3 filety ryby ( u mnie była to flądra)
1 duża papryka czerwona
1 średnia cukinia
1 średnia cebula
3 duże liścia kapusty pekińskiej
1/2 pęczka natki pietruszki
sok z cytryny, sól, płatki czili,
1-2 łyżki oliwy z oliwek
Ryba parowana pod kołderką z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawić w garnku osoloną wodę na kaszę. Kaszy gotujemy tyle ile mamy zamiar zjeść ( ja odmierzam kubek kaszy).
Warzywa dokładnie umyć i pokroić (oprócz liści kapusty) na nieduże kawałki.
doprawić szczyptą soli, odrobiną płatków czili i szczyptą rozmarynu. Polać oliwą i wymieszać.
2.Z folii aluminiowej uformować "łódeczki", a następnie ułożyć w nich liście kapusty pek. ( ułatwią one bardzo przełożenie ryby na talerz).
Na liściach układamy filety ryby i skrapiamy sokiem z cytryny.
3.Przekładamy do naczynia w którym będą parowane.
Wykładamy warzywa i parujemy ok. 15 minut.
Komentarze