Lekkie danie rybne z mnóstwem warzyw to propozycja letniego obiadu, i nie tylko.
60 min
Składniki:
1 kg białej ryby (tilapia, flądra, dorsz)
2-4 łyżek masla lub oleju
2 duże cebule
kawałek pora - biała część
3-4 marchewki (starte na tarce o dużych oczkach)
2-3 lodygi selera naciowego (pokrojone na plasterki)
3 pomidory pokrojone w kostkę
2 małe papryki czerwone (pokrojone w słupki)
3 ząbki czosnku posiekane na drobno
1-2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz
1-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
Ryba zapiekana pod jarzynową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyścić z ości, pokroić na mniejsze części, osuszyć.
2.1 łyżkę oleju/masła rozgrzać na patelni, posypać rybę solą i pieprzem z obu stron i smażyć partiami z obu stron ok 2-3 minuty.
3.Przełożyć rybę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tluszczu.
4.Na tej samej patelni rozgrzać nastepną - 1 łyżkę tluszczu, dodać cebulę posypać solą i pieprzem, zeszklić przez ok. 5-7 minut.
5.Dodać marchewkę, selery, paprykę, pomidory i czosnek, dusić przez nastepne 10-12 minut, jesli potrzeba można podlać odrobiną wody. Dodać ziele i liść laurowy. Kiedy warzywa sa już miękkie, dodać pietruszkę i wszysko razem wymieszać - nie dusić dłużej.Dodać łyzke majonezu/ jogurtu i razem wymieszać.
Komentarze