Ryba na warzywach

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

To danie jest idealne dla osób lubiących smacznie zjeść jednocześnie dbając o sylwetkę.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 500g filetów z ryby
    1 cebula
    4 marchewki
    1/2 korzenia selera lub 2 pietruszki
    1 mały por
    1 cytryna
    koperek lub zielona pietruszka
    przegotowana woda
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba na warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z ryby rozmróź dzień wcześniej, posól, popieprz, obficie skrop sokiem z cytryny, możesz również posypać ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, a następnie wstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Marchewkę, seler i por obierz i umyj. Marchewkę i pora pokrój w talarki, seler pokrój w słupki. Następnie warzywa wrzuć do usmażonej cebuli i duś 30 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli w czasie duszenia wyparuje za dużo wody, to podlej warzywa przegotowaną wodą. Po 30 minutach warzywa dopraw solą i pieprzem, dodaj koperek i ułóż na wierzchu filety. Przez pół godziny duś filety razem z warzywami, co 10 minut obracając je na drugą stronę. Pamiętaj o delikatnym poruszaniu zawartości patelni drewnianą łopatką aby nic nie przywarło do dna, a także o podlewaniu wodą. Tak przygotowana ryba najlepiej smakuje z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować