Ryba zapiekana w warzywach

4.5 (183 ocen)

  • 40 min

To danie jest doskonałą alternatywą dla ryby po grecku. Sprawdzi się na stole świątecznym czy sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk)
    3 papryki czerwone
    2 papryki żółte
    1 duży por
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    ok. 50g sera żółtego
    Ew. sól i pieprz do smaku
    3-4 łyżki śmietany 30%

    Dodatkowo: olej, jajka, bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba zapiekana w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne myjemy, oprószamy delikatnie solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, szklimy posiekany por, dorzucamy pokrojone w paseczki papryki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Przyprawiamy, dodajemy koncentrat, wlewamy śmietanę, mieszamy i smażymy jeszcze 3 minuty bez przykrywki.
  • 3. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonymi filetami, pokrywamy warstwą duszonych warzyw i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera (10-15 minut). Podajemy na zimno lub na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować