Coś w stylu ryba po grecku ale to taka moja wersja, nie wspomnę że bardzo smaczna. Pomysł na wigilijny stół? Jak najbardziej! Pomysł na przyjęcie? Również! Pomysł na obiad - zdecydowanie! :)
45 min
Składniki:
700 g świeżego filetu z ryby bez skóry (u mnie dorsz)
2 duże cebule
2 duże marchewki
300 g pieczarek
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
4 łyżki oleju
Ryba w warzywach i pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, pokroić na kawałki, usmażyć z dwóch stron na 2 łyżkach oleju. Jeśli kawałki się rozpadną to nic :)
2.Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchew obrać zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pieczarki pokroić w półplasterki.
3.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, marchew i sól podsmażyć 5 minut, dodać pieczarki smażyć kolejne 5 minut, następnie dodać przecier pomidorowy, sos sojowy pieprz, wymieszać, smażyć kolejne 5 minut. Na koniec dodać pomidory z puszki, cukier, przyprawić i dusić ok 15 minut po przykryciem.
4.Na półmisku ułożyć kolejno połowę warzyw, kawałki ryby i resztę warzyw. Podawać na ciepło lub zimno z chlebkiem lub bez :)
Komentarze