Wytrawne ptysie z pastą jajeczną

  • wyświetlono: 828 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Ptysie zazwyczaj kojarzą się ze słodkościami - wypełnione bitą śmietaną lub kremem budyniowym, a ja mam dziś dla Was wersję wytrawną z jajkiem! To świetna propozycja przekąski na Wielkanoc, ale też na spotkania rodzinne czy ze znajomymi ;)

IMG_20200519_112552
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

(na 4 średniej wielkości sztuki)
ciasto:
30 g masła
ok 1/2 szklanki wody
3 czybate łyżki mąki
1 jajko
szczypta soli

na farsz:
3 jajka,
duża łyżka majonezu,
1/2 pęczku koperku + kilka gałązek do dekoracji
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Wytrawne ptysie z pastą jajeczną

  • 1. Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką, do uzyskania gładkiej masy odchodzącej od garnka.
    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Dodajemy jajko i mieszamy.
    Wykładamy za pomocą szprycy lub łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.
  • 3. Jajka gotujemy twardo. Obieramy. W pierwszej kolejności kroimy 4 cienkie plastrów (najlepiej za pomocą kuchennego przyrządu do krojenia jajek). Odkładamy na bok, pozostałe mieszamy wraz majonezem, drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Od ptysi odkrawamy górę. Na dolną część kładziemy plasterek jajka oraz pastę jajeczną. Przykrywamy drugą częścią. Dekorujemy koperkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaptysieWielkanoctania przekąskana wytrawniepasta jecznamała przekąska

Komentarze

Podobne przepisy

Szynkowe rulony z pastą jajeczno - pieczarkową

Dodane przez: Ewelina Marcin

Szynkowe rulony z pastą jajeczno - pieczarkową

Łatwa i szybka w przygotowaniu...

Serowe ciastka z pastą pomidorową

Dodane przez: mysza75

Serowe ciastka z pastą pomidorową

Pyszne chrupiące domowe ciastka...

babeczki wytrawne z kabanosem

Dodane przez: Kasia_S

Babeczki wytrawne z kabanosem

smakują na ciepło i na zimno, można...

Letnia przekąska z arbuza (na wytrawnie)

Dodane przez: anamarisworld

Letnia przekąska z arbuza (na wytrawnie)

Letnia przekąska z arbuza (na wytrawnie)

jajka

Dodane przez: Kaska

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Pyszne połączenie jajek i tńczyka

Jajka faszerowane pastą z makreli

Dodane przez: Krystyna32

Jajka faszerowane pastą z makreli

Smaczne i pyszne jajka.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE