Wytrawne ptysie z pastą jajeczną

4.51 (183 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ptysie zazwyczaj kojarzą się ze słodkościami - wypełnione bitą śmietaną lub kremem budyniowym, a ja mam dziś dla Was wersję wytrawną z jajkiem! To świetna propozycja przekąski na Wielkanoc, ale też na spotkania rodzinne czy ze znajomymi ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 4 średniej wielkości sztuki)
    ciasto:
    30 g masła
    ok 1/2 szklanki wody
    3 czybate łyżki mąki
    1 jajko
    szczypta soli

    na farsz:
    3 jajka,
    duża łyżka majonezu,
    1/2 pęczku koperku + kilka gałązek do dekoracji
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (183 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Jajko Pasty Przekąski

Wytrawne ptysie z pastą jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę podgrzewamy wraz z masłem, solą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy - najlepiej drewnianą łyżką, do uzyskania gładkiej masy odchodzącej od garnka.
    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Dodajemy jajko i mieszamy.
    Wykładamy za pomocą szprycy lub łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut.
  • 3. Jajka gotujemy twardo. Obieramy. W pierwszej kolejności kroimy 4 cienkie plastrów (najlepiej za pomocą kuchennego przyrządu do krojenia jajek). Odkładamy na bok, pozostałe mieszamy wraz majonezem, drobno posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Od ptysi odkrawamy górę. Na dolną część kładziemy plasterek jajka oraz pastę jajeczną. Przykrywamy drugą częścią. Dekorujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować