Tort czekoladowy Crispello

4.5 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort o smaku zbliżonym do popularnych pralinek Crispello. Zrobiłam go na specjalną okazję- Dzień Mamy. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    3 jajka w temperaturze pokojowej
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki pszennej
    2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
    50 g startej czekolady gorzkiej

    Krem czekoladowy Crispello:
    1 szkl. mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń czekoladowy
    300 ml. śmietanki kremówki 36%
    1-2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    około 100 g. rurek (mogą być z kremem, np. czekoladowym)
    opakowanie pralinek Crispello ( 15 sztuk)
    okrągłe wafle o średnicy 20-22 cm
    trochę startej, białej czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Tort czekoladowy crispello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy: Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!) Wsypać mąkę z kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!). Piec w 170st.C około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem czekoladowy Crispello: 3/4 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozpuścić cukier i budyń czekoladowy. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Gorący budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Na koniec wsypać przesiane kakao i krótko zmiksować.
  • image-276dird 3. Pierwszy blat biszkoptu wysmarować kremem i przykryć okrągłym waflem. Ponownie wysmarować kremem czekoladowym i posypać posiekanymi pralinkami Crispello. Przykryć II blatem biszkoptu i powtórzyć całą czynność. Na wierzch umieścić ostatni biszkopt. Boki i górę tortu wysmarować resztą kremu. Tort schłodzić kilka minut w lodówce. W międzyczasie, gdy tort się chłodzi, ostrym nożem przyciąć rurki do wysokości tortu. Następnie przykleić je do boków tortu. Górę udekorować pralinkami Crispello, startą białą czekoladą i waflami. Schłodzić minimum 4 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować