Rozgrzewający krupnik na mięsnym wywarze z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krupnik, ulubiona zupa z dzieciństwa, która często gości na naszych stołach, zwłaszcza zimą.
Fantastycznie rozgrzewa, syci, cudownie pachnie.
Mój krupnik to przede wszystkim duża dawka jarzyn.
Smaku i aromatu dodaje wędzony boczek i zrumieniona cebulka.

  • 1 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała kość wieprzowa
    2 małe udka
    2 grubsze plastry boczku wędzonego
    duża cebula
    2 ząbki czosnku
    gałązka lubczyku lub łyżka suszonego
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 ziarna jałowca
    1 płaska łyżeczka soli
    5 ziaren pieprzu czarnego
    3 marchewki
    2 pietruszki
    kawałek selera
    3-4 ziemniaki
    mrożona brukselka, około 10 sztuk
    0,5 szklanki kaszy jęczmiennej
    natka pietruszki, koper
    śmietana słodka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewający krupnik na mięsnym wywarze z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy , przekładamy do garnka 3 litrowego i zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, lubczyk, czosnek, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut na małym ogniu z lekko uchyloną przykrywką.
    2. W trakcie gdy wywar się gotuje, my przygotowujemy jarzyny, boczek i kaszę do dalszej obróbki.
    Włoszczyznę po umyciu kroimy w plastry lub półplasterki ; ziemniaki w dużą kostkę, cebulę w pióra, boczek w paski.
    Boczek delikatnie podsmażamy z cebulą i dodajemy do wywaru.
    Kaszę płuczemy dobrze pod bieżącą wodą i zostawiamy na sitku do odcieknięcia.
    3. Dodajemy pokrojone warzywa i kaszę, za wyjątkiem ziemniaków
    i brukselki.
    4. Gdy udka są miękkie wyciągamy je z zupy. Mogą stanowić dodatek do drugiego dania.
    6. Po około 10 minutach od dodania warzyw i kaszy dodajemy ziemniaki i brukselkę. Całość gotujemy do miękkości.
    7. Doprawiamy zupę do smaku w razie konieczności. Posypujemy koperkiem i zieloną pietruszką. Na talerzu do dekoracji możemy użyć dużej kropli śmietanki słodkiej.

Porady

Do wywaru możemy użyć ulubionego kawałka mięsa czy części z kurczaka. Możemy też wykorzystać rosół i na nim zrobić krupnik. Jeżeli nie mamy mięsa, możemy użyć masła i na nim podsmażyć cebulkę i warzywa starte na tarle. Takie warzywa fajnie przejdą smakiem tłuszczu i dodadzą walorów smakowych zupie. Zamiast krojenia warzyw , możemy je zetrzeć na tarle i tym sposobem skrócić czas ich gotowania. Dla fanów kwaśnych zup, polecam dodać zalewy z domowych ogórków kiszonych . Smakuje wyśmienicie .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Kasza Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować