REKLAMA

Cebulowa zupa krem z kaszą jaglaną na wywarze mięsnym

wyświetlono: 69 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Zupę tę przygotowałam, aby wykorzystać wywar z gotowania mięs na świąteczny pasztet. Wywar, zamknięty na gorąco w słoiku, grzecznie poczekał w lodówce na swój wielki dzień ;) Taki wywar można oczywiście przygotować na świeżo z kawałka kości od schabu lub karczku z dodatkiem kilku ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listków laurowych.
Zupę można przygotować w wersji łagodnej lub pikantnej, jako zupę tradycyjną lub jako krem, który podamy z dowolnymi dodatkami. W każdej wersji zupa jest pyszna, choć w każdej smakuje nieco inaczej ;)

opublikowany: 14.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 duże cebule (ok. 500 g)
    1/2 szklanki kaszy jaglanej
    200 g włoszczyzny pokrojonej w paski (może być mrożonka)
    1,5 litra wywaru mięsnego
    1-2 łyżki masła klarowanego
    szczypta chili
    pieprz
    ew. sól do smaku (jeśli wywar jest mało słony)
    dodatki do zupy krem:
    groszek ptysiowy
    szynka w plasterkach pokrojona w paseczki
    posiekany szczypior
Ocena:

(średnia 4.75 z 8 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w ćwierćplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i smażymy ją do lekkiego zrumienienia, często mieszając. W międzyczasie kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie kaszę jaglaną i osączamy ją oraz przygotowujemy włoszczyznę.
    Podsmażone cebule zalewamy wywarem, kiedy się zagotuje, wkładamy włoszczyznę i kaszę jaglaną. Gotujemy 15-18 minut (od momentu ponownego zawrzenia) pod przykryciem na małym ogniu. Doprawiamy do smaku. I "zwykła" zupa już gotowa :)
  • 2. Jeśli chcemy otrzymać bardziej wykwintną wersję cebulowej, miksujemy ją na gładki krem. Po zmiksowaniu smakuje ona inaczej, bo wszystkie smaki się łączą. Taką zupę możemy podać np. z grzankami, ale ja polecam jako dodatki groszek ptysiowy, paseczki szynki i koniecznie posiekany szczypior. Jest dla tej zupy "wisienką na torcie" :)

Porady

Włoszczyznę mrożoną można przygotować samemu - często podczas gotowania zupy pozostaje trochę włoszczyzny, którą warto poszatkować w słupki, wymieszać, podzielić na jednorazowe porcje i zamrozić. Jest to bardzo wygodna opcja, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków, a nie lubimy korzystać z gotowych mrożonek.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: MagdalenaS MagdalenaS

Zupa-krem cebulowa

Lekka, pożywna i aromatyczna zupa. Banalnie prosta i rozgrzewająca.

kategoria: Zupy zupa krem zupa cebulowa krem opublikowany: 23.01.2015 | wyświetlono: 2656 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: jacekwkuchni jacekwkuchni

Zupa krem cebulowa z grzankami

Prosta w przygotowaniu, sycąca zupa idealna po jesiennych spacerach.

kategoria: Zupy zupa cebulowa krem opublikowany: 20.11.2013 | wyświetlono: 158353 Książki kucharskie: 12 | Polecenia: 0
Dodane przez: nataliakielek nataliakielek

Zupa-krem ze szpinaku (na mięsnym wywarze)

Szybka, smaczna zupa ze świeżego szpinaku to samo zdrowie!

kategoria: Zupy opublikowany: 17.07.2016 | wyświetlono: 282 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Zupa cebulowa z kaszą jaglaną

...

kategoria: Zupy opublikowany: 29.11.2013 | wyświetlono: 974 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE