Rosołowe pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypać mąkę, sól i zalać wrzątkiem. Wyrobić jednolite ciasto, zagniatając.
2.Ciasto przełożyć na stół/stolnicę, odrywać po kawałku, podsypywać lekko mąką i wałkować, wykrawać kółka za pomocą np. szklanki aż do wyczerpania ciasta.
3.Składniki na farsz ugotować i zemleć, dodać ulubione przyprawy, sól, pieprz i przysmażoną cebulkę. Tak przygotowaną masą faszerować pierogi, następnie zlepiać je dokładnie, żeby nie było dziur.
4.Przygotowane pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i lekko zamieszać, aby nie przywarły do dna. Gotować około 4 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Porady
Doskonale smakują odsmażane, lub podane z przysmażoną cebulką,
Komentarze