ROSOŁOWE PIEROŻKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne na wykorzystanie pozostałości z rosołu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI (na około 35 sztuk):

    3 kopiaste szklanki mąki
    szklanka wrzącej wody
    łyżeczka soli

    FARSZ:

    3 ćwiartki z kurczaka
    3 średnie marchewki
    mały seler
    kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    posiekana i przysmażona na maśle cebula

    (lub podobne składniki, które akurat nam ,,zbywają,, z rosołu) :)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rosół Pierogi Dania główne

Rosołowe pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypać mąkę, sól i zalać wrzątkiem. Wyrobić jednolite ciasto, zagniatając.
  • 2. Ciasto przełożyć na stół/stolnicę, odrywać po kawałku, podsypywać lekko mąką i wałkować, wykrawać kółka za pomocą np. szklanki aż do wyczerpania ciasta.
  • 3. Składniki na farsz ugotować i zemleć, dodać ulubione przyprawy, sól, pieprz i przysmażoną cebulkę. Tak przygotowaną masą faszerować pierogi, następnie zlepiać je dokładnie, żeby nie było dziur.
  • 4. Przygotowane pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i lekko zamieszać, aby nie przywarły do dna. Gotować około 4 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.

Porady

Doskonale smakują odsmażane, lub podane z przysmażoną cebulką,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować