Paszteciki rosołowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam Was na kulinarny recykling czyli jak wykorzystać warzywa i mięso pozostałe z rosołu. Nie lubię marnować jedzenia, kocham twórczość w kuchni i nowe połączenia. Te mięsno - warzywne babeczki są banalnie proste w przygotowaniu, ale za to niezwykle smaczne. Mogą stanowić dodatek do zupy jarzynowej lub do kanapek. Dobrze spiszą się także w roli przystawki. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WSAD ROSOŁOWY (700 g)
    - mięso obrane z 2 nóg kurczaka
    - 3 marchewki
    - 2 pietruszki
    - 1/2 pora
    - 1 opalona cebulka
    - kawałek selera

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI
    - 2 jajka
    - 2 łyżki oleju
    - 3 łyżki bułki tartej

    PRZYPRAWY
    - gałka muszkatołowa
    - papryka wędzona
    - czosnek niedźwiedzi
    - sól i pieprz

    WIERZCH
    - pomidorki koktajlowe
    - plastry cukinii
    - siemię lniane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Pasztet

Paszteciki rosołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane mięso z 2 nóg z kurczaka oraz wszystkie warzywa miksujemy na gładką masę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy jajka, bułkę tartą, 2 łyżki oleju oraz wszystkie przyprawy* i dokładnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy do foremek na muffinki, a na wierzchu układamy plasterki pomidorków i cukinii. Całość posypujemy ziarnami siemienia lnianego oraz świeżo mielonym pieprzem. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopi C. Pieczemy około 40 - 50 minut. Życzę smacznego! :)


    * Proporcje według uznania - najlepiej spróbować :)

Porady

Do mielenia możemy dodać także usmażoną wątróbkę. Wtedy paszteciki będą jeszcze smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować