Polecam pierożki z mięsnym farszem-aromatycznym bo mięso pochodzi z rosołu:) Podałam je nico inaczej niz zwykle, bo z suszonym koperkiem:)
45 min
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oliwy
sól
około 1 szklanka gorącej wody
Farsz mięsny:
mięso ugotowane w rosole-około 3 udka
i kawałek mięsa z piersi kurczaka
1 cebula
tłuszcz do smażenia
sól himalajska
pieprz świezo zmielony
około 50 ml rosołu (bulionu do farszu
1 łyzeczka suszonego koperku.
Mięsne rosołowe pierożki z suszonym koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na pierogi zagniatam aż będzie elastyczne.
2.Cebule kroje w kostkę i podsmażam na rumiano.
3. Mięso z piersi kurczaka kroję na drobniejsze kawałki a mięso z udka obieram z kości. Dodaję podsmazoną cebulę.Następnie wszystko mielę w blenderze(lub w maszynce).W trakcie mielenia dodaję bulion by farsz nie był za suchy .
Przyprawiam do smaku.
4. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm a następnie wykrajam szklanką kółeczka, z których formuje pierogi wkładając do wnętrza mięsny farsz .
. Zlepiam i gotujem w osolonej wodzie około 3 -4 minuty.
Odcedzam. Przed podaniem posypuje obficie suszonym koperkiem , smacznego
Porady
do farszu można tez dodać warzywa gotowane w rosole.
Komentarze