Rosół z kaczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Rozgrzewający i bardzo aromatyczny rosół na bazie kaczki, z dużą ilością tymianku. Postawi na nogi przy przeziębieniach w chłodne dni.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 duża porcja rosołowa z kaczki
    -2 nogi z kaczki
    -2 pęczki włoszczyzny (z natką)
    -2 ząbki czosnku
    -4 liście laurowe
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -10 ziarenek pieprzu
    -1 duża cebula
    -1 łyżka tymianku
    -1/2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
    -1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -pieprz czarny mielony do smaku
    -4,5 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Rosół Dania mięsne

Rosół z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy, gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę. Gdy rosół będzie klarowny wrzucamy opaloną na palniku cebulę, obrane ząbki czosnku, pietruszkę i seler z natką, por, oraz 2 marchewki. Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu (zupa ma ledwo "pyrkać") przez dwie godziny.
  • 2. Po tym czasie wyławiamy warzywa i wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchew, gałkę muszkatołową, tymianek, przyprawę uniwersalną i pieprz ziarnisty. Gotujemy jeszcze 15-20 minut na wolnym ogniu. Gorący rosół podajemy z makaronem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować