Rosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Rosół z kaczki jest bardziej esencjonalny i aromatyczny niż z kurczaka, ma też ładniejsze "oczka".
Rosół z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Kaczkę umyć, zalać zimną wodą i zagotować.
• Po 2-3 minutach od zagotowania wylać wodę, kaczkę umyć pod wodą bieżącą i ponownie zalać zimną wodą.
• Dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i przekrojoną na pół cebuę. Im mniej warzyw, tym bardziej czuć smak mięsa, a nadmiar marchewki nadaje rosołowi niepożądaną słodycz. Cebulę najlepiej przypalić na ogniu, wtedy oddaje więcej aromatu. Ja niestety nie przypalam, bo mam kuchenkę elektryczną.
• Wsypać 1 łyżkę soli i zagotować. Rosół ma się gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 2 godziny. Jeśli pojawią się szumowiny, należy je zdjąć siteczkiem lub łyżką. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem.
• Doprawić rosół do smaku solą i pieprzem.
• Marchewkę z rosołu pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać.
• Podawać rosół z ugotowanym makaronem, posypany marchewką i natką.
Komentarze