Rosół z kaczki (szybkowar)

4.98 (190 ocen)

Domowy rosół a kaczki, bardziej treściwy niz kury i idealny na chłodniejsze dni.

Składniki:

  • Porcja rosołowa z kaczki (skrzydełka, korpus, szyja itp)
    włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, kawałek pora, pól cebuli, natka selera/pietruszki, 2 gałazki lubczyku (może byc suszony)
    domowa wegeta
    przyprawy: ziarenka pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy, sól
    makaron
Wystaw ocenę:

4.98 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z kaczki (szybkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porcję kaczki zalać zimną wodą, około 3 litrów – tak aby było całkowicie przykryte wodą.
  • 2. Dodać obrane warzywa - marchewkę, pietruszke, pora, cebule, 2 łyżeczki domowej wegety, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i gałązki selera, natki pietruszki oraz lubczyku. Zagotować i zamknąć szybkowar, gotować na małym ogniu około 25-30 min.
  • 3. Po obadnięciu zaworu bezpieczeństwa otworzyć szybkowar i doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
  • 4. Podawać z porcją ugotowanego makaronu, marchewką. Można posypać pokroja natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować