Rosół na trawie cytrynowej z ryżem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Polecam szczególnie tym, którym znudził się tradycyjny polski rosół i chcą wprowadzić odrobinę kuchni azjatyckiej do swojego jadłospisu :)

  • 50 min

Składniki:

  • (3 porcje):
    1 litr wywaru drobiowego*
    kurczak z wywaru
    2 łodygi trawy cytrynowej
    3 małe papryczki chilli
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka sosu rybnego
    50g ryżu jaśminowego (pół woreczka)
    limonka
    garść świeżej kolendry
    szczypta pieprzu cayenne
    1 szalotka lub dymka do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół na trawie cytrynowej z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka rwiemy na kawałki, ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Trawę cytrynową i jedną papryczkę zgniatamy nożem, wkładamy do wywaru i całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy sos sojowy, sos rybny, ryż, kurczaka i doprawiamy pieprzem cayenne. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania wyjmujemy trawę cytrynową, wlewamy sok z połowy limonki i dokładnie mieszamy.
  • 2. Szalotkę (lub dymkę) kroimy w krążki, pozostałe papryczki w paski, kolendrę siekamy. Do talerzy nakładamy porcję zupy z kurczakiem i ryżem (mniej więcej po równo ;)) i posypujemy przygotowanymi składnikami. Smacznego!

Porady

*Zupę możemy przygotować na dowolnym wywarze drobiowym. Ja ją robię na takim: 2 ćwiartki kurczaka, 2 marchewki, 1 por, szczypior, 3 cm imbiru, 1 cebula- wszystkie składniki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy 2,5l zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia 2-3h, doprawiamy solą i pieprzem, przecedzamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować