Ta zupa przypomina mi dzieciństwo, jest pyszna i lekkostrawna oraz idealnie nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ryżnaka jest po prostu rosołem zasypanym ryżem.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Składniki:
mięso drobiowe na wywar
2 marchewki
1 pietruszka
spory kawałek selera
6 cm pora
1 cebula
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
około 100g ryżu
Ponadto:
natka pietruszki
świeży koperek
Ryżanka (rosół z ryżem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować wywar drobiowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli.
Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora).
Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać).
(Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat.)
Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i/lub koperku.
Zupę doprawić do smaku.
Komentarze