Ryżanka (rosół z ryżem)

4.99 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Ta zupa przypomina mi dzieciństwo, jest pyszna i lekkostrawna oraz idealnie nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ryżnaka jest po prostu rosołem zasypanym ryżem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • mięso drobiowe na wywar
    2 marchewki
    1 pietruszka
    spory kawałek selera
    6 cm pora
    1 cebula
    2 listki laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    około 100g ryżu
    Ponadto:
    natka pietruszki
    świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Ryżanka (rosół z ryżem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar drobiowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli.
    Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora).
    Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać).
    (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat.)
    Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę.
    Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i/lub koperku.
    Zupę doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować