Ryżanka (rosół z ryżem)

  • wyświetlono: 122 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ta zupa przypomina mi dzieciństwo, jest pyszna i lekkostrawna oraz idealnie nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Ryżnaka jest po prostu rosołem zasypanym ryżem.

DSC_3803k
  • 6 porcje
  • 90min

Składniki

mięso drobiowe na wywar
2 marchewki
1 pietruszka
spory kawałek selera
6 cm pora
1 cebula
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
około 100g ryżu
Ponadto:
natka pietruszki
świeży koperek

Sposób przygotowania przepisu:

Ryżanka (rosół z ryżem)

  • 1. Ugotować wywar drobiowy z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli.
    Następnie należy dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora).
    Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać).
    (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor oraz niepowtarzalny aromat.)
    Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę.
    Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i/lub koperku.
    Zupę doprawić do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżrosółryżanka

Komentarze

Podobne przepisy

Rosół z gęsi

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Rosół z gęsi

Bardzo zdrowy i bardzo wyrazisty...

gotowe

Dodane przez: ziutula

Drobiowy rosół z szybkowara

rosół jest klarowny,aromatyczny.............SMACZNEGO!!!..............

Rosół z zacierkami

Dodane przez: justi2401

Rosół z zacierkami

Mój smak dzieciństwa, pamiętam...


Rosół z prośnianek

Dodane przez: Martyna1991

Rosół z prośnianek

Rosół który w mojej rodzinie nazywany...

Delikatny rosół z perliczki

Dodane przez: ewaeu

Delikatny rosół z perliczki

Rosół z perliczki jest pycha.

Rosół z indyka

Dodane przez: beciiaaa

Rosół z indyka

Pyszny, rozgrzewający głównie jesienią...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE