Tajskie szaszłyki na trawie cytrynowej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miałam wiązkę trawy cytrynowej, więc w głowie pojawiła się myśl, że może by zrobić tajskie szaszłyki? Piersi z kurczaka niestety nie miałam, więc zastąpiłam ją mielonym mięsem - też wyszły, i to bardzo dobre!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa drobiowego
    3 ząbki czosnku
    około 2 cm imbiru
    2 czerwone papryczki chilli (użyłam suszonych)
    2 łyżki posiekanej fioletowej bazylii (lepiej użyć tajskiej)
    2 łyżki posiekanej kolendry
    2 łyżeczki drobno posiekanej trawy cytrynowej
    2 drobno posiekane liście limonki kaffir
    2 łyżki sosu rybnego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 łyżka kurkumy
    1 żółtko
    6 łodyżek trawy cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Tajskie szaszłyki na trawie cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek, chilli i imbir siekamy bardzo drobno, a następnie rozcieramy w moździerzu na pastę. Dodajemy pozostałe składniki, czyli: bazylię, kolendrę, posiekaną trawę cytrynową, kaffir, sos rybny, brązowy cukier i kurkumę. Wszystko dokładnie ucieramy i razem z żółtkiem dodajemy do mięsa - całość mieszamy. Łodyżki trawy cytrynowej nacinamy na końcach i zgniatamy, żeby uwolnić aromaty. Mięso dzielimy na 6 równych części i każdą porcję obklejamy wokół trawy cytrynowej. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu po okolo 10 minut z każdej strony. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować