Mule w trawie cytrynowej

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jeśli lubicie mule, ten przepis na pewno Wam posmakuje. Jeśli nie lubicie - to jest dobry moment, żeby zacząć :) Aromatyczna trawa cytrynowa. sok z limonki i papryczki chilli całkowicie eliminują ten "dziwny" posmak, charakterystyczny dla owoców morza.

  • 10 min

Składniki:

  • (4 porcje):
    1 kg muli
    2 małe papryczki chilli
    2 limonki
    2 łodygi trawy cytrynowej
    1/4 szkl. wody
    1 łyżka sosu rybnego
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    2 ząbki czosnku
    pęczek świeżej kolendry
    1/4 szkl. białego wina (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mule w trawie cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mule myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do odsączenia. Papryczki chilli kroimy na cienkie paseczki, wyrzucamy pestki. Czosnek drobno siekamy, trawę cytrynową kroimy na 4 cm kawałki.
  • 2. W garnku z grubym dnem mieszamy wodę, sok z limonek i wino (opcjonalnie), wrzucamy czosnek, trawę cytrynową i papryczki; całość doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mule. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 6 minut.
  • 3. Mule posypujemy grubo posiekaną kolendrą, dokładnie mieszamy i podajemy jeszcze parujące - najlepiej w garnku, w którym były przygotowane. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować