Rosół na skrzydłach indyczych z ziemniakami

5 (1 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jak dziś u was prezentowało się menu obiadowe ? U nas dziś z przewagą głosów zawitał rosół zna skrzydłach indyczych z ziemniakami który moja rodzina właśnie tak uwielbia

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydeł z indyka - 2 duże sztuki,
    1 mały korzeń pietruszki,
    2 średnie marchewki,
    5 ziaren ziela angielskiego,
    1 duży liść laurowy,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    2 oryginalne kostki magii - 4 g każda,
    1 mała lub pół dużej cebuli,
    1 łyżeczka pieprzu naturalnego,
    1 duży ząbek czosnku,
    1 kwaśne jabłko,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej lub dowolnego ekstraktu z solą,
    1 kawałek pora - część zielona,
    2 solidne łyżki natki pietruszki - można pominąć
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rosół

Rosół na skrzydłach indyczych z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać podzielone na części skrzydła indycze, marchew oraz korzeń pietruszki pokrojone dowolnie, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy podzielony na części. Zagotować i od razu zmniejszyć gaz tak aby wywar tylko pyrkotał , zdjąć powoli powstałe w czasie gotowania szumowiny a następnie podczas gotowania wsypać przyprawę uniwersalną i dodać przekrojony na pół por
  • zupa 2. Jak już wywar z warzywami gotuje się co najmniej dwie godziny i mięso zaczyna być miękkie wtedy dodać pokrojoną natkę pietruszki chyba że ktoś nie lubi wtedy pominąć i gotować nadal na jak najmniejszym ogniu wtedy rosół będzie klarowny nie mętny, doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną lub solą i tak gotować kolejną godzinę, dodać kostki magii oraz cebulę opaloną. Gdy na wywarze robi się taka jakby skórka a mięso zaczyna się rozpadać dodać jabłko kwaśne przekrojone na pół, chwilę jeszcze pogotować do miękkości jabłka. Wyłączyć gaz i dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę
  • zupa 3. Ugotowany aromatyczny rosół na mięsie indyczym wyszedł bardzo smaczny i klarowny przezroczysty jak łza, podałam go z ziemniakami ugotowanymi osobno jak za czasów mojego dzieciństwa moja rodzina tak uwielbia najbardziej, dodatkiem do podanego rosołu były kawałki mięsa ze skrzydeł indyka gotowane w rosole dodatkowo można dodać świeżej natki pietruszki jeżeli ktoś lubi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować