Ryżowa z ziemniakami na szyjach indyczych

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Witam was bardzo gorąco u nas dziś pyszna zupka ryżowa z ziemniakami na szyjach indyczych, ta zupa to wspomnienia mego dzieciństwa taką zawsze przygotowywał nam dziadek a i mama do dziś taką zupkę gotuje. Jest bardzo smaczna bo rosołowa rozgrzewająca i bardzo syta. Jeśli ktoś jeszcze takiej nie gotował to serdecznie zachęcam będziecie zachwyceni jej smakiem. Bardzo lubię gotować dania z czasów mojego dzieciństwa.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,300 kg szyj indyczych,

    75 g korzenia pietruszki,

    130 g marchwi,

    15 g liści pora,

    30 g tłuszczu z gęsi,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    1 łyżka suszonych warzyw,

    2 liście laurowe,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    5 łyżek ryżu,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),

    20 g świeżej natki pietruszki,

    20 g świeżego kopru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ryżowa z ziemniakami na szyjach indyczych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Na początek do garna włożyć umyte i pokrojone na części szyje indycze, marchew oraz korzeń pietruszki i liście pora pokrojone dowolnie. Całość od czasu gdy się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa na szyjach. W czasie gotowania się wywaru zdjąć powoli powstałe szumowiny od gotowanego się mięsa. Gdy już są zebrane szumowiny a wywar nadal się gotuje dodać suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziela angielskie oraz tłuszcz z gęsi i przyprawę uniwersalną i dalej gotować do pełnej miękkości mięsa na szyjach. Jak już mięso jest miękkie wyjąć szyje i pozostawić do ostygnięcia.
  • zupa 2. Jak już szyje są wyjęte z wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz na ziemniaki wsypać od razu ryż. Całość z wywarem gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu. Gdy ziemniaki i ryż są już wystarczająco miękkie dodać drobno pokrojoną świeżą natkę pietruszki oraz świeży koper również pokrojony drobniej całość zagotować i zdjąć z ognia.
  • zupa 3. Jeszcze gorącą zupę pyszną i aromatyczną podałam z kawałkami mięsa oskubanymi z kości szyj indyczych. Zupę przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Zupa wyszła tak smaczna że nic nie zostało. Taka zupa nadaje się w sam raz na zimne zimowe i mroźne dni. Jest dość szybka w przygotowaniu bardzo dużo zależy od mięsa jakie dodamy do gotującej się zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować