Rosół z indyka

  • wyświetlono: 16756 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Pyszny, rozgrzewający głównie jesienią i zimą, ale nie tylko domowy rosołek z indyka bez dopalaczy w postaci kostek rosołowych. Robię go bardzo często gdyż moje córeczki go uwielbiają.

b
  • 10 porcje
  • 200min
  • Łatwy

Składniki

1 udo (udziec) indyka lub golonka,
1 skrzydło z indyka,
1 szyja z indyka,
1 cebula,
1 marchewka,
1/2 pietruszki,
plaster korzenia selera,
1/3 średniego pora,
3-4 gałązki natki pietruszki,
liść kapusty (opcjonalnie),
2 łyżki suszonych warzyw (opcjonalnie),
2 plasterki imbiru (opcjonalnie)
przyprawy:
1 łyżka suszonego lubczyku ( może być świeży),
Sól, curry, kurkuma, ostra papryka,
szczypiorek lub natka pietruszki do posypania,

Sposób przygotowania przepisu:

Rosół z indyka

  • 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy.
    Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, następnie usuwamy skórę jeśli chcemy aby rosół był chudszy i zalewamy zimną wodą tak aby przykryć mięso (ok 3,5-4 litry). Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokażą się tzw. szumowiny, które zbieramy. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał około 90 min. Po tym czasie do garnka wrzucamy opaloną nad palnikiem cebulę (lub w piekarniku, nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu) oraz resztę warzyw. Dodajemy również sól i wszystkie przyprawy według uznania, częściowo przykrywamy garnek z rosołem przykrywką i kontrolujemy temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała jeszcze 90 min. Co jakiś czas uzupełniamy wygotowaną wodę ( odrobiną zimnej wody). Smacznego!

Porady

Ja podaje rosół z maronem z jaj przepiórczych, marchewką i natką pietruszki.
Dla miłośników pikantniejszego polecam posypać płatkami chilii.
Dobry domowy rosół jeżeli ma być smaczny musi gotować się dość długo, nawet do 3 godzi, nie można go robić na skróty.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyzimaindykrosółjesieńrozgrzewająca zupa

Komentarze

Podobne przepisy

danie

Dodane przez: Babcia Tereska

ROSÓŁ Z KURY ROSOŁOWEJ

Pyszny rosół z domowej kury z makaronem...

Rosół z gęsi

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Rosół z gęsi

Bardzo zdrowy i bardzo wyrazisty...

Rosół z zacierkami

Dodane przez: justi2401

Rosół z zacierkami

Mój smak dzieciństwa, pamiętam...

Delikatny rosół z perliczki

Dodane przez: ewaeu

Delikatny rosół z perliczki

Rosół z perliczki jest pycha.

gotowe

Dodane przez: ziutula

Drobiowy rosół z szybkowara

rosół jest klarowny,aromatyczny.............SMACZNEGO!!!..............


Rosół z prośnianek

Dodane przez: Martyna1991

Rosół z prośnianek

Rosół który w mojej rodzinie nazywany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE